Лізин - це незамінна амінокислота, що входить до складу практично будь-яких білків. Він потрібен для нормального формування кісток і росту дітей, сприяє засвоєнню кальцію і підтримці нормального обміну азоту у дорослих. Лізин бере участь в синтезі антитіл, гормонів, ферментів, формуванні колагену і відновленні тканин. Його застосовують у відновний період після операцій і спортивних травм. Лізин також знижує рівень тригліцеридів в сироватці крові.
Ця амінокислота чинить противірусну дію, особливо відносно вірусів, що викликають герпес і гострі респіраторні інфекції.
Прийом добавок, що містять лізин в комбінації з вітаміном С і біофлавоноїдами, рекомендується при вірусних захворюваннях.
Дефіцит цієї незамінної амінокислоти може привести до анемії, крововиливів в очне яблуко, ферментних порушень, дратівливості, втоми і слабкості, поганого апетиту, уповільнення зростання і зниження маси тіла, а також до порушень репродуктивної системи.
Харчовими джерелами лізину є сир, яйця, риба, молоко, картопля, червоне м'ясо, соєві і дріжджові продукти.