Ізолейцин

 

Ізолейцин - одна з незамінних амінокислот, необхідних для синтезу гемоглобіну. Також стабілізує і регулює рівень цукру в крові і процеси енергозабезпечення. Метаболізм ізолейцину відбувається в м'язовій тканині. Ізолейцин - одна з трьох розгалужених амінокислот. Ці амінокислоти дуже потрібні спортсменам, оскільки вони збільшують витривалість і сприяють відновленню м'язової тканини. Ізолейцин потрібний при багатьох психічних захворюваннях.  Дефіцит цієї амінокислоти призводить до виникнення симптомів, схожих з гіпоглікемією.

 

До харчових джерел ізолейцину відносяться мигдаль, кеш’ю, куряче м'ясо, турецький горох, яйця, риба, сочевиця, печінка, м'ясо, жито, більшість насіння, соєві білки. При цьому необхідно дотримувати правильний баланс між ізолейцином і двома іншими розгалуженими амінокислотами - лейцином і валіном. Найбільш ефективна комбінація розгалужених амінокислот - приблизно 1 міліграм ізолейцину на кожні 2 міліграми лейцину і 2 міліграми валіну.