Властивості амінокислот

Амінокислоти є структурними хімічними одиницями або "будівельною цеглою", що утворює білки. Амінокислоти на 16% складаються з азоту, це є основною хімічною відмінністю від двох інших найважливіших елементів живлення - вуглеводів і жирів. Важливість амінокислот для організму визначається тією величезною роллю, яку грають білки в усіх процесах життєдіяльності. Будь-який живий організм від найбільших тварин до крихітного мікроба складається з білків. Різноманітні форми білків беруть участь в усіх процесах, що відбуваються в живих організмах. У тілі людини з білків формуються м'язи, зв'язки, сухожилля, усі органи і залози, волосся, нігті; білки входять до складу рідин і кісток. Ферменти і гормони, що каталізують і регулюючі усі процеси в організмі, також є білками. Дефіцит білків в організмі може привести до порушення водного балансу, що викликає набряки.  Кожен білок в організмі унікальний і існує для спеціальних цілей. Білки не є взаємозамінними. Вони синтезуються в організмі з амінокислот, які утворюються в результаті розщеплювання білків, що знаходяться в харчових продуктах. Таким чином, саме амінокислоти, а не самі білки є найбільш цінними елементами живлення. Окрім того, що амінокислоти утворюють білки, що входять до складу тканин і органів людського організму, деякі з них виконують роль нейромедіаторів (нейротрансмітерів) або є їх попередниками. Нейромедіатори - це хімічні речовини, передавальні нервовий імпульс від однієї нервової клітини на іншу. Таким чином, деякі амінокислоти потрібні для нормальної роботи головного мозку.

Амінокислоти сприяють тому, що вітаміни і мінерали адекватно виконують свої функції. Деякі амінокислоти безпосередньо забезпечують енергією м'язову тканину.

Існує близько 28 амінокислот. В організмі людини багато з них синтезується в печінці. Проте деякі з них не можуть бути синтезовані в організмі, тому людина обов'язково повинна отримувати їх з їжею. До таких незамінних амінокислот відносяться гістидин, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, фенілаланін, треонін, триптофан і валін.

Амінокислоти, які синтезуються в печінці: аланін, аргінін, аспарагін, аспартова кислота, цитрулін, цистеїн, гамма-аміномасляна кислота, глютамова кислота, глютамін, гліцин, орнітин, пролін, серин, таурин, тирозин.

Процес синтезу білків постійно відбувається в організмі. У разі відсутності хоча б однієї незамінної амінокислоти, утворення білків припиняється! Це може привести до самих різних серйозних проблем - від порушення травлення до депресії і уповільнення росту.  Як виникає така ситуація? Легше, ніж це можна собі уявити. Багато чинників призводять до цього, навіть, якщо ваше харчуванняння збалансоване і ви споживаєте достатню кількість білків. Порушення всмоктування в шлунково-кишковому тракті, інфекція, травма, стрес, прийом деяких лікарських препаратів, процес старіння і дисбаланс інших поживних речовин в організмі - усе це може привести до дефіциту незамінних амінокислот.

Слід мати на увазі, що усе вищесказане зовсім не означає, що споживання великої кількості білків допоможе вирішити будь-які проблеми. Насправді, це не сприяє збереженню здоров'я. Надлишок білків створює додатковий стрес для нирок і печінки, яким потрібно переробляти продукти метаболізму білків, основним з них є аміак. Аміак дуже токсичний для організму, тому печінка негайно переробляє його в сечовину, яка потім поступає з потоком крові в нирки, де фільтрується і виводиться назовні. До тих пір, поки кількість білку не занадто велика, а печінка працює добре, аміак нейтралізується відразу ж і не завдає ніякої шкоди. Але якщо його надто багато і печінка не справляється з його знешкодженням (в результаті неправильного харчування, порушення травлення і/або захворювань печінки) - в крові створюється токсичний рівень аміаку. При цьому може виникнути маса серйозних проблем із здоров'ям, аж до печінкової енцефалопатії і коми.

Занадто висока концентрація сечовини також викликає ушкодження нирок і болю в спині. Отже, важливою є не кількість, а якість споживаних з їжею білків.

Нині можна отримувати незамінні і замінимі амінокислоти у вигляді біологічно активних харчових добавок. Це особливо важливо при різних захворюваннях і при застосуванні редукційних дієт. Вегетаріанцям потрібні такі добавки, які містять незамінні амінокислоти, щоб організм отримував усе необхідне для нормального синтезу білків.

Є різні види біологічно активних харчових добавок, що містять амінокислоти. Амінокислоти входять до складу деяких полівітамінів, білкових сумішей. Є у продажу формули, що містять комплекси амінокислот або такі, що містять одну або дві амінокислоти. Вони представлені в різних формах: в капсулах, таблетках, рідинах і порошках. Більшість цих амінокислот отримані з білків тваринного або рослинного походження, а також дріжджових протеїнів. Кристалічні незв'язані амінокислоти (див. нижче) отримані в основному з білків рослинного походження.

При виборі добавки, що містить амінокислоти, перевагу слід віддавати продуктам,  що містять L-кристалічні амінокислоти, стандартизовані по Американській Фармакопеї (USP).

Більшість амінокислот існують у вигляді двох форм, хімічна структура однієї є дзеркальним відображенням іншої. Вони називаються D - і L -формами, наприклад D -цистин і L -цистин. D означає dextra (права на латині), а L - levo (відповідно, ліва). Ці терміни означають напрям обертання спіралі, що є хімічною структурою цієї молекули.

Білки тваринних і рослинних організмів створені в основному L -формами амінокислот (за винятком фенілаланіну, який представлений D, L формами).

Таким чином, харчові добавки, що містять L-амінокислоти, вважаються більше відповідними для біохімічних процесів людського організму.

Вільні або незв'язані амінокислоти є найбільш чистою формою. Вони не потребують переварювання і абсорбуються безпосередньо в кровотік. Після вживання всмоктуються дуже швидко і, як правило, не викликають алергічних реакцій. Для отримання найкращих результатів використовують порошок. Окремі амінокислоти приймають натщесерце, краще всього уранці або між їдою з невеликою кількістю вітамінів В6 і С. Якщо Ви приймаєте комплекс амінокислот, що включає усі незамінні амінокислоти, то це краще робити через 30 хвилин після їди або за 30 хвилин до їди.

Краще всього приймати як і окремі потрібні амінокислоти, так і комплекс амінокислот, але в різний час. Окремо амінокислоти не слід приймати протягом тривалого часу, особливо у високих дозах. Рекомендують прийом протягом 2 місяців з 2-місячною перервою.

Дітям не слід давати харчові добавки з амінокислотами.