Антиоксиданти

Усі клітини і тканини нашого організму постійно схильні до атак з боку високорухливих і нестабільних молекул, які називаються вільними радикалами, які можуть викликати клітинні ушкодження.

Вільні радикали - це сполуки, яким не дістає одного електрона, і тому вони намагаються  усе окислювати, тобто забрати бракуючий електрон у однієї з молекул в клітинах організму. Ці ворожі молекули вільних радикалів є звичайним побічним продуктом життєдіяльності і хімічних процесів, що відбуваються в організмі. Вільні радикали по своїй хімічній природі викликають ланцюгову реакцію клітинних ушкоджень, провокуючи утворення додаткових вільних радикалів, а це, у свою чергу, призводить до хімічної дії на найважливіші молекули, необхідні нашому організму.

Крім того, на їх виникнення впливають шкідливі дії довкілля (смог, іонне випромінювання, хімікалії, забруднене повітря, токсичні відходи важких металів і окислення жирів). Куріння теж є величезною "фабрикою" вільних радикалів. Яку дію вони справляють на клітини, можна побачити на прикладі безлічі дрібних зморшок на обличчі курця. Таким чином, любителі нікотину (близько 30 - 40% людей, що оточують нас), а також люди, що живуть в несприятливому довкіллі (а це вже можна сказати про нас усіх) повинні харчуватися продуктами, що містять достатню кількість антиоксидантів, або поповнювати їх запаси в організмі за допомогою фармакологічних препаратів.

Антиоксиданти - найважливіші речовини для боротьби з вільними радикалами. Вони є інгибіторами окислення (уповільнюють окислення). Молекули антиоксиданту взаємодіють з активними (вільними) радикалами і утворюють малоактивні радикали. Навіть у невеликій кількості (0,01-0,001 %) антиоксиданти зменшують швидкість окислення, тому протягом деякого періоду часу продукти окислення не виявляються. У практиці гальмування окислювальних процесів велике значення має явище синергізму - взаємного посилення ефективності антиоксидантів в суміші, або у присутності інших речовин.

Дослідники постійно виявляють усе нові біологічні ушкодження і хвороби, які виникають під впливом вільних радикалів. Недостатній прийом антиоксидантів може підвищити ризик захворювань на рак, призводить до серцево-судинних захворювань, артритів, катаракти і безлічі інших серйозних хвороб. Численні дослідження показали, що антиоксиданти допомагають запобігти цим хворобам і відновити здоров'я. Окрім цього, антиоксиданти відіграють важливу роль в метаболічних процесах, що відповідають за регулювання маси тіла.

Антиоксиданти бувають природного або синтетичного походження. Для того, щоб в організм потрапляла достатня кількість антиоксидантів, треба споживати продукти з їх природним вмістом і відповідні добавки з антиоксидантами.

Чотири найважливіші антиоксиданти в боротьбі з вільними радикалами служать нашому омолоджуванню і підтримці здоров'я усіх клітин. Це вітаміни А, Е, С і селен.

 

Каротин - з нього в організмі людини утворюється вітамін А. Без постійного і достатнього надходження в організм антиокисників типу бета-каротину життя було б неможливим. Їх дефіцит, як і дефіцит інших антиоксидантів, призводить до передчасного старіння, а також до порушень серцево-судинної системи, катаракти, раку. У деяких дослідженнях по проблемах боротьби з онкологічними захворюваннями в США вказується, що високий вміст каротинів в повсякденному харчуванні є хорошим захистом від раку. Але не лише це важливо. Якщо зустрінете літню жінку, яка виглядає на 40 років, можете впевнено стверджувати (і біохіміки це підтвердять!), що у неї в крові бездоганна концентрація каротинів.

Високий вміст каротинів виявлений в помаранчевих овочах: моркві, гарбузі, солодкій картоплі, буряку, абрикосах і інших овочах і фруктах подібного забарвлення;  темно-зелених овочах: зелень, городня капуста, шпинат, брокколі;  у деяких фруктах:  дині, манго, папайї і абрикосах.

Також зараз розроблено композиції полівітамінів, що містять додатково бета-каротин. Добову потребу у вітаміні А (близько 3000 МЕ) ми можемо поповнити, застосовуючи як препарати вітаміну А в рідкій лікарській формі для внутрішнього і внутрішньом'язового застосування, так і полівітамінні комплекси наших вітчизняних і зарубіжних виробників, в яких він є практично обов'язковим компонентом. Рекомендується також приймати риб'ячий жир, в якому міститься велика кількість вітаміну А.

 

Вітамін Е виконує в організмі важливу захисну функцію, борючись з вільними радикалами, оберігаючи від них жирні кислоти. Там, де недостатньо вітаміну Е, жир руйнується. Типовою ознакою цього є старчі плями на руках. Такі ж порушення обміну жирів відбуваються в судинах, серці, мозку і інших органах. Відповідно до цього хвороби і недуги часто є лише наслідком нестачі антиоксидантів. При достатній кількості вітаміну Е цього не відбувається. Останніми роками інтерес до вітаміну Е зріс після виявлення його захисної активності при атеросклерозі і раку, зараженні крові, дихальних розладах.

Вітамін Е - важливий антиоксидант, що запобігає шкідливим діям вільних радикалів, особливо ті, які викликані підвищеним рівнем глюкози. Вітамін Е знижує вміст цукру в крові і підвищує чутливість до інсуліну. Рекомендується вживати натуральний, а не синтезований вітамін Е, хоча він і дорожчий, але на нього варто витратитися. Натуральний вітамін Е ідентифікується позначкою "d", наприклад, "d-альфа-токоферол", а синтетичний - "dl".

Вітамін Е міститься: в горіхах (волоських, мигдалі, фундуку, арахісі), насінні соняшнику, в олії зародків пшениці, в рослинній олії, спаржі, брокколі, брюссельській капусті, кукурудзі, бататі, горосі і бобових, в зернах пшениці, вівса і інших злакових.

 

Вітамін С, або аскорбінова кислота, є одним з найсильніших антиоксидантів. Люди, що живуть в несприятливих умовах зовнішнього середовища (отруйні, шкідливі речовини, консерванти збільшують утворення вільних радикалів!), повинні споживати достатню кількість цього вітаміну. Особливо це важливо, якщо в організмі зростає потреба в ньому: при вагітності, при застудних захворюваннях, при зниженому імунітеті, при активних заняттях спортом і так далі. При достатньому надходженні в організм вітаміну С шкіра залишається здоровою і гладкою, в такому ж стані зберігаються і судини, оскільки сповільнюється розвиток атеросклерозу, зменшується ушкодження стінок судин.

Вітамін С виявлено в апельсинах, грейпфрутах, дині, манго, ківі, папайї, суниці, брокколі, болгарському перці, брюссельській капусті, білокачанній капусті, томатах, шпинаті, картоплі. Достатній прийом вітаміну С знижує ризик виникнення жовчних каменів.

 

Селен разом з вітамінами також виконує антиоксидантну дію. Це мінерал, який захищає від раку. Селен вважається не лише протираковим агентом, але і активним антиоксидантом, що перешкоджає старінню кожної клітини і організму в цілому. Високий рівень селену і найважливіших вітамінів знижує ризик артриту і пошкодження судин, інфаркту і інсульту, оберігає від катаракти і від погіршення зору, у тому числі вікового.  Селен допомагає організму позбавлятися від важких металів - свинцю і ртуті. Тим, хто живе в несприятливих екологічних умовах, треба обов'язково стежити, щоб організму вистачало селену.

Вміст селену в рослинних продуктах залежить від стану грунту, на якому їх виростили, від змісту мінералів в ній. Він може бути виявлений в брокколі, томатах, луку, пшениці, висівках, рибі і м'ясі птиці.

Також потужною антиоксидантною і антиканцерогенною здатністю володіють біофлавоноїди: рутин, кверцетин, геспередин і катехін.

 

Продукти, які мають антиокидантну властивість.

Дослідження на наявность антиоксидантів в продуктах харчування проводилися в Бостонському Університеті в США

5 кращих ягід і фруктів: Журавлина, Чорниця (дикорос), Чорнослив, Слива, Чорниця (культивована), Ізюм, Ожина, Суниця, Малина, Слива, Апельсини, Виноград червоний, Вишня

5 кращих овочів: маленька червона квасоля, звичайна червона квасоля, квасоля (колір не визначений), артишоки, чорні боби, капуста, шпинат, брюссельська капуста, паростки люцерни, брокколі (квітки), буряк, червоний перець, цибуля, зерно, баклажан

5 кращих горіхів:  волоський горіх, фундук, лісовий горіх, фісташки, мигдаль

5 кращих спецій:  гвоздика, мелена кориця, куркума, петрушка сушена, какао терте