Біофлавоноїди

Біофлавоноїди (вітамін Р або рутин) - це рослинні фенольні сполуки, що зустрічаються переважно в рослинах жовтих і безбарвних відтінків, розчинні у воді "супутники" вітаміну С. Описано близько 6000 різних біофлавоноїдів. Шість основних підкласів біофлавоноїдів включають флавоноли, флаванони, флаваноли, аглюкони і ізофлавони. Біофлавоноїди допомагають в засвоєнні вітаміну С і захищають цей вітамін від окислення. Біофлавоноїди в більшості своїй покращують стан капілярів, зміцнюють стінки кровоносних судин і їх проникність, попереджають кровотечі, посилюють потік крові в коронарних судинах і знижують кров'яний тиск, розслабляють гладкі м'язи кров'яних судин і жовчних проток, допомагають при лікуванні артеросклероза, а також аллергій, мікозів, виразок і пухлин. Найбільш відомі біофлавоноїди: рутин, кверцетин, гесперидин і катехін.

Рутин діє як інгибітор на метаболізм ракової клітини, захищає від серцево-судинних захворювань. Цей біофлавоноїд корисний для людей, у яких легко виникають синяки, які страждають від ран, що повільно гояться. Рутин сприяє зменшенню пухлини при раку товстої кишки і має профілактичну дію при діабеті. Цей біофлавоноїд стримує формування катаракт і здатний лікувати і запобігати симптомам астми і аллергій. Рутин міститься в цитрусових, гречці, яблучній шкірці.

Гесперидин перешкоджає викиду гістаміну, таким чином знижуючи алергічні реакції і симптоми астми. Крім того, він допомагає контролювати рівень холестерину в крові і має антиоксидантні, антиканцерогенні і протизапальні властивості. Гесперидин міститься в шкірці цитрусових.

Кверцетин проявляє антигістамінний ефект і здатний знімати симптоми астми і аллергії, запобігає згущуванню крові і утворенню згустків, допомагає зняти запалення, посилює імунну систему і прискорює виробництво ферментів, які очищають тіло від канцерогенів. Високе споживання цього біофлавоноїда зв'язують зі зниженням ризику захворювань серця і інсульту. Кверцетин вважається найефективнішим регулювальником рівня холестерину в крові, чим вітамін Е. Кверцетин місться в лушпинні цибулі, зеленому чаї, червоному вині, чорному винограді, звіробої.

Катехин - потужний антиоксидант, що допомагає запобігати окислюючому ушкодженню клітин вільними радикалами. Він також корисний при лікуванні і профілактиці хвороб, а також захворювань печінки, викликаних алкоголем і хімікатами. Катехін цінується за здатність нейтралізувати шлунково-кишкові токсини, а також за те, що допомагає в зміцненні клітинних мембран. Катехін зустрічається в чаї (особливо в зеленому і білому), винограді, ягодах, яблуках.

Біофлавоноїди містяться в: грейпфрутах, абрикосах, вишні, винограді, папайї, брокколі, томатах, ромашці, лакриці, гінкго, руті, чорній смородині, шипшині, апельсинах, бузині, глоді. Не існує стандартних доз прийому біофлавоноїдів (вітаміну Р), можливо тому, що в природі вони зазвичай зустрічаються разом з вітаміном С. Рекомендовано вживати від 25 до 50 міліграм рутина. Ще одна рекомендація - 100 мг біофлавоноїдів на кожні 500 мг аскорбінової кислоти.  Біофлавоноїди як правило безпечні. Надлишки зберігаються в обмеженій кількості в організмі, але здебільшого виводяться з сечею і потом. Біофлавоноїди не токсичні. Проте надзвичайно високі дози можуть викликати діарею, вагітним жінкам радять не приймати мегадози біофлавоноїдів.