Інгредієнти в косметиці

Властивості інгредієнтів, що використовуються в косметиці

Масло авокадо   - джерело жиророзчинних вітамінів (А, Е, К, біотин), фітогормонів, мікроелементів.  Містить есенціальні жирні кислоти, які здатні відновлювати структуру епідермісу і водний баланс шкіри. Входить до складу поживних кремів, масок для сухої шкіри, а також в бальзами і кондиціонери для волосся.

Азулен    - активний компонент ефірної олії ромашки. Має ранозагоювальну, протизапальну, антиалергічну дію.

Алантоїн - потужний зволожувач, витягує вологу з повітря і утримує її в роговому слої епідермісу, сприяє регенерації клітин шкіри, має ранозагоювальний ефект. Міститься в живокості, паростках рису і пшениці.

Алое   - покращує клітинний обмін, підвищує регенерацію і окислювально-відновні процеси в тканинах.   Має прекрасну зволожуючу, бактерицидну, протизапальну дію.    Підвищує імунітет, охолоджує і заспокоює шкіру, купірує локальні алергічні реакції,   відновлює цілісність шкірних покриттів, прискорює загоєння мікротравм і мікротріщин.     Алое вводять в засоби по догляду за проблемною шкірою,  сироватки,  засоби для зміцнення волосся, в засоби після гоління і інші косметичні засоби.

Арніка   - має протизапальну і антисептичну властивість.   Її дубильні речовини звужують пори. Фітогормони  стимулюють процеси регенерації шкіри.   Цукри і органічні кислоти зволожують шкіру і покращують швидкість обміну клітин епідермісу.  Екстракт має відбілюючу властивість завдяки наявності великої кількості вітаміну С.  Сірковмісні речовини, що входять до складу екстракту, допомагають боротися з вугровим висипом.   А інулін, глікозиди і слиз мають заспокійливий і знеболюючий ефект.

Бадяга - викликає розширення судин, місцеве почервоніння і лущення епідермісу. Звільняє видільні протоки сальних залоз від вмісту, зменшує активність сальних залоз.

Брусниця - в ягодах міститься потужний антиоксидант - лікопен.  Екстракт ягід і листя має  тонізуючу, антисептичну і протизапальну властивість.

Волошка   - містить дубильні речовини, таніни, антиоксиданти.  Чинить на шкіру тонізуючу,  біостимулюючу і регенеруючу дію.  Вводиться в засоби для догляду за шкірою повік, оскільки має заспокійливу дію на конъюктиву очей,  знімає почервоніння і подразнення,  знижує набряки,  розгладжує дрібні зморшки.

Вечірня примула (енотера) - олія енотери містить повний комплект мікроелементів,  вітамінів А, Е, К, Н, F,  а також есенціальні жирні кислоти у високій концентрації. Воно незамінне для сухої і в’януючої шкіри.  Енотера стимулює синтез керамідів в шкірі,  які спільно з холестерином і жирними кислотами утворюють ліпідний бар'єрний шар.  Запобігає трансепідермальній втраті вологи, попереджаючи сухість, лущення, в'ялість шкіри.  Посилює її захисні функції.

Виноградні кісточки    - масло містить ненасичені жирні кислоти,  сквалеон (така ж речовина входить до складу ліпідів нашого епідермісу),  комплекс  жиророзчинних вітамінів А.   Пом'якшує шкіру, сприяє утриманню вологи, забезпечує вітамінами, відновлює захисні функції.   Вводиться не лише в засоби догляду за шкірою, але і  в продукти по догляду за волоссям.

Вітамін А (ретинол) - є одним з найважливіших вітамінів для шкіри.  Його недолік проявляється в сухості,  лущенні,  ороговінні шкірних покривів,  ламкості волосся і нігтів.  Знижується загальний імунітет і стійкість організму до інфекцій,  а також гострота зору в темряві.  Вітамін А бере участь в процесі оновлення колагену в шкірі. Вводиться в препарати по догляду за шкірою голови, засоби для лиця і сухою шкірою тіла.

Вітамін Е (Токоферол) - потужний антиоксидант,  пастка для вільних радикалів. Захищає мембрани клітин від ушкоджень.   Забезпечує антиоксидантний захист як шкірі, так і крему.

Вітамін С - бере участь в процесах регенерації тканин, утворенні стероїдних гормонів, синтезі колагену,  нормалізації проникності капілярів.  Має відбілюючу і антиоксидантну дію. Вводиться в препарати по догляду за шкірою лиця, відбілюючі засоби,  препарати для волосся.

Водорості   - в косметології використовуються червоні, бурі і жовті водорості та інші. Вони дуже багаті мікроелементами, солями, цукрами, полісахаридами.  Водорості захищають шкіру від забруднень зовнішнього середовища,  перешкоджають втраті вологи,  покращують життєдіяльність клітин,  активізують функціональну активність дерми, зміцнюють шкіру.  Вводяться в препарати для в'ялої атонічної шкіри як потужний зволожувач.  Мають здатність оптимізувати ліпідний обмін в організмі.  Тому широко застосовуються в антицеллюлітних засобах.

Гамамеліс (горіх відьми) - має протизапальну,  ранозагоювальну, заспокійливу дію.  Містить дубильні речовини,  органічні кислоти, мікроелементи і вітаміни.  Знімає подразнення шкіри.  Вводиться в препарати для жирної шкіри, як протизапальний,  антибактеріальний,  порозвужуючий компонент,  як речовина, що зміцнює стінки судин. Має потужну тонізуючу дію.

Герань - в косметиці використовується ефірна олія герані.  Прекрасно підходить для чутливої шкіри, оскільки швидко і ефективно знімає лущення і подразнення, прискорює загоєння мікроушкоджень, здатне навіть лікувати герпетичний висип і покращувати стан при сухій екземі.  Вводиться до складу засобів,  для сухої і пошкодженої шкіри.

Гіалуронова кислота - один з важливих компонентів матриксу нашої дерми,  який забезпечує  тургор (пружність) шкіри.   Прекрасний зволожувач,  прискорює загоєння пошкоджених шкірних покривів.  Гіалуронову кислоту отримують з гребінців молодих півнів, пуповини,  а також біотехнічним способом,  коли як джерело використовують спеціальні мікроорганізми, які її продукують.  Зараз з'явилася синтетична гіалуронова кислота. Вводиться в зволожуючі препарати для усіх типів шкіри.

Гінкго білоба - використовується екстракт листя.  Це щонайпотужніший антиоксидант, що покращує мікроциркуляцію.  Тонізує шкіру, зміцнює  судини, має протизапальну дію,  бореться з куперозом, звужує пори.   Вводиться в засоби для ніг, антикуперозні засоби для лиця,  препарати для волосся,  засоби по догляду за шкірою.

Глина   - в косметичному виробництві застосовується біла глина (каолін), блакитна, червона. Залежно від кольору глина містить ті або інші мінеральні речовини:   в червоній - багато   заліза,  в блакитній - міді,  в зеленій - окислів міді,  в білій - силікатів і солей алюмінію.  Усі ці речовини потрібні нашій шкірі як джерело мікроелементів.  У косметиці цінуються висока  гігроскопічність і пластичність глини,  абсорбуючі властивості, стимулююча і антисептична ефективність.  Вводиться глина переважно в маски - моделюючі,  відбілюючі,  протизапальні,  очищаючі,  зволожуючі,  для ліфтинга.  Іноді використовується як загусник в кремах.

Грейпфрут - в косметиці використовують сік,  ефірну олію, екстракт.  В основному вводиться в препарати для жирної шкіри, оскільки зменшує активність сальних залоз,  дренує пори, вибілює шкіру і видаляє комедони,  зменшує гіперкератоз,  вирівнює рельєф шкіри, надає їй шовковистість і матовий вид.  Входить в антицелюлітні програми.  Олія насіння грейпфрута – джерело проантоцианідів - робить шкіру еластичнішою,  покращує регенерацію тканин,  захищає від шкідливої сонячної дії.  Ефірна олія хороший антидепресант,  а також рекомендується для корекції фігури.

Гуарана   - володіє прекрасним ліфтинг - ефектом, бере участь в розщеплюванні жирів, звужує пори, робить антибактеріальний і венотонический ефект (покращує веновідтік і тонус  стінок  капілярів,  здійснюючи,  таким чином, профілактику варикозу).  Вводиться в ліфтинг-препарати,  препарати для догляду за в'януючою шкірою, в антицелюлітні програми.

Гліцерин - виробляється з олій овочів.  Є прекрасним пом'якшувальним і зволожуючим компонентом.  Витягує вологу з повітря і зволожує шкіру.  Входить до складу густих кремів.

Глюкозамін - має протизапальну активність,  стимулює регенерацію клітин, допомагає добудовувати колагенову і еластинову решітку,  підвищує пружність шкіри. Вводиться в засоби для омолоджування.

Диметикон - кремнійорганічне похідне, що відноситься до групи силіконів, дуже популярною останнім часом. Створює захисну плівку, що оберігає шкіру від несприятливої дії екологічних чинників і токсичних агентів (вітру, морозу, різких перепадів температури, ультрафіолету).  Крім того, має здатність вирівнювати рельєф шкіри.  Вводиться в препарати для волосся як кондиціонуюча речовина.

Паростки пшениці   - субстанції, які виділені із зародкової частини пшеничних зерен.  Містить біогенні стимулятори, фактори росту, ферменти, вітаміни. В комплексі усі ці цінні компоненти забезпечують регенерацію клітин шкіри, стимулюють обмін речовин, є джерелом мікроелементів. Зародки пшениці використовуються в препаратах для зрілої шкіри і ліфтинг засобах.  Широко застосовуються як біологічно активні добавки до їжі при астенічних станах, хронічній втомі, авітамінозі і так далі

Зелений чай   - заспокоює шкіру, зволожує, знімає почервоніння і подразнення, вирівнює  рельєф  шкіри.  У косметиці використовують як сам екстракт зеленого чаю, так і активні інгредієнти, отримані з нього.  В першу чергу зелений чай є джерелом біофлавоноїдів, які мають потужні антиоксидантні властивості.  Таніни, що входять до його складу, чинять антибактеріальну дію і звужують пори.   Вітамін С у високій концентрації сприяє зміцненню стінок судин і сприяє виробленню колагену.  Зелений чай вводиться в препарати для жирної шкіри, схильної до запальних явищ, а також в засоби для шкіри з куперозом.  Застосовується і в препаратах для зрілої шкіри.

Жожоба - масло по своїй структурі більше нагадує віск, по своєму складу близький до ліпідів нашого епідермісу, що робить його незамінним косметичним інгредієнтом. Оптимізує ліпідний обмін, відновлює бар'єрні функції шкіри, пом'якшуючи її, знімає почуття напруги і подразнення.  Застосовується в засобах для сухої і чутливої шкіри, в поживних кремах, в засобах для догляду за сухим пошкодженим волоссям.

Ірис - містить активні компоненти такі як:   біофлавоноїди, глікозиди, органічні кислоти, сапоніни, дубильні речовини.  Завдяки ним, знижується активність сальних залоз, купіруються запальні процеси, нормалізується ліпідний обмін.  Застосовується в засобах проти акне.

Кайєнський перець - містить глікозиди і пекучі речовини,  посилює мікроциркуляцію і розігріває шкіру,  активізує обмін речовин і прискорює розщеплювання жиру.  Застосовується в засобах по догляду за ногами,  масажних засобах і антицелюлітних засобах.

Календула - містить комплекс активно діючих речовин :  сапоніни,  органічні кислоти, бета-каротин,  фітонциди, саліцилову кислоту, ліпіди, мінерали і мукополісахариди.  Має антиоксидантну,  ранозагоювальною,  зволожуючу,  антимікробну, заспокійливу, пом'якшувальну, знеболюючу дію. Усуває гіперкератоз  (надмірний розвиток рогового шару шкіри),  купірує запальні явища.  Застосовується в засобах для догляду за комбінованою, жирною і проблемною шкірою.

Колаген - білок сполучної тканини,  забезпечує шкірі пружність і міцність.  У косметичних препаратах застосовується як зволожувач, пом'якшує шкіру, сприяє зняттю лущення і напруги.  Входить до складу засобів для сухої і нормальної шкіри,  а також в препарати для волосся.

Кропива - містить органічні кислоти, які у високій концентрації відбілюють шкіру; вітаміни А, С, К, В2, і Е регулюють ферментну активність шкіри.  Екстракт кропиви вводять в засоби для догляду за волоссям (сприяє зниженню активності сальних залоз і зняття подразнення, стимулює ріст волосся),  а також застосовується в засобах для догляду за проблемною шкірою.

Кукурудза - застосовується масло і крохмаль.  Масло знімає лущення і відчуття стягнутості шкіри, відновлює епідермальний бар'єр завдяки вітамінам, що входять до його складу, А, Е і К. Масло вводять в засоби для догляду за сухою шкірою і шкірою з пошкодженими бар'єрними функціями.  Крохмаль використовується як загусник і сорбент для жирної шкіри.

Кунжут - використовують олію, яка містить до 50% лінолевої кислоти, тим самим сприяє відновленню епідермального бар'єру.  Вводиться в препарати для сухої і пошкодженої шкіри оскільки пом'якшує, живить шкіру,  перешкоджає випару вологи і активізує синтез керамідів (нейтральні мембранні ліпіди).

Лаванда   - один з кращих рослинних засобів для лікування різних шкірних захворювань (вугрі, екзема).  Лаванда має пом'якшувальну, антисептичну, балансуючу, заспокійливу і болезаспокійливу дію.  Широко застосовується в косметичних засобах для усіх типів шкіри.

Лецитин - відноситься до фосфоліпідів,  які входять до складу біологічних мембран і гідроліпідної  мантії нашої шкіри.  Використовується як пом'якшувальна речовина, сприяюча відновленню бар'єрних функцій шкіри і що перешкоджає випару вологи. Забезпечує стабільність емульсій, будучи хорошим емульгатором. Застосовується в засобах для нормальної і сухої шкіри і в засобах для догляду за волоссям.

Лимон - має відбілюючий ефект, знебарвлює застійні плями після запальних елементів,  стабілізує функцію сальних залоз і кислотно-лужну рівновагу шкіри, має антидепрессантну властивість,  зменшує прояв гіперкератозу. У косметиці застосовуються ефірна олія і сік лимона.  Лимон вводять в засоби для жирної і проблемної шкіри, відбілюючі засоби, препарати для догляду за жирним волоссям.

Ментол - виробляється з м'яти перцевої. Має заспокійливу і охолоджуючу властивість, зменшує активність сальних залоз, сприяє зниженню хворобливих реакцій, знижує запальні процеси знижує місцеву температуру. Ментол застосовується в препаратах для шкіри ніг, в засобах після гоління, для тіла.

Мигдаль   - в косметиці застосовується масло мигдаля, яке містить комплекс тригліцеридів, - эмолентов. Активні речовини масла захищають шкіру від подразнюючих агентів, створюючи на поверхні шкіри захисну мантію, яка нормалізує кислотний баланс. Вводиться в препарати для сухої шкіри і волосся, поживні препарати для сухої шкіри тіла, в засоби для шкіри повік.

Пантенол (провітамін В5) - сприяє відновленню структури епідермісу, заспокоює і пом'якшує шкіру, сприятливо впливає на загоєння ушкоджень. Застосовується в засобах для регенерації шкіри і в препаратах для пошкодженого волосся. Застосовується в дитячій косметиці.

Папайя   - містить комплекс ензимів (папаїн) і органічних кислот, які стимулюють швидкість оновлення клітин епідермісу, видаляють з поверхні шкіри різні забруднення і патогенну мікрофлору. Папаїн вводять до засобів для очищення шкіри, препарати для догляду за волоссям і засоби для в'януючої шкіри.

Пептиди молока - це речовини, що виділяються з молочної сироватки. Містять казеїн, альбумін, активні білки молочної сироватки і олігопротеїни. Мають регенеруючу дію, поновлюють захисні функції шкіри і сприяють нормалізації її гідробалансу. Застосовуються в препаратах для догляду за шкірою різного типу, засобах для повік і засобах для догляду за волоссям.

Пептидоглікани - виділяють із стінок молочнокислих бактерій. Підвищують імунні функції шкіри, мають регенеруючу дію. Використовують в засобах для усіх типів шкіри, але більше показані до застосування для чутливої шкіри схильної до стресової дії.

Планктону екстракт - містить альгінати, йод, мінеральні солі кремнію, заліза, натрію, калію, вітаміни, завдяки чому прекрасно зволожує шкіру,  а також заповнює нестачу вітамінів і стимулює синтез церамідів в клітинах шкіри.  Наявність йоду і йодовмісних сполук робить його ефективним компонентом в антицелюлітних препаратах. Екстракт планктону нейтралізує дію вільних радикалів. Застосовується у складі регенеруючих кремів, гелів, масок, засобів для ванн і так далі

Подорожник - має антисептичну, протизапальну, знеболюючу, кровоспинну і ранозагоювальну дію. Містить специфічну речовину глікозид акубин, ферменти, лимонну кислоту, каротин, вітаміни С і К, алкалоїди і фітонциди. Вводиться в засоби для догляду за жирною проблемною шкірою, препарати для шкіри з куперозом, засоби для догляду за ногами.

Пшеничні протеїни - має зволожуючі, регенеруючі і пом'якшувальні властивості. У косметиці також застосовуються гідрогенізовані протеїни з бетаглюканом, які нормалізують гідробаланс шкіри, стимулюють білковий обмін, сприяють відновленню бар'єрних функцій шкіри. Пшеничні протеїни застосовуються в засобах для зневодненої, сухої і зрілої шкіри і засобах для пошкодженого волосся.

Ревітол   - білково-пептидний компонент, що отримується з ембріональних тканин. Активізує певні процеси в тканинах, зокрема синтез колагену і еластину, підтримує гомеостаз - постійність внутрішнього середовища в клітинах, захищає мембрани клітин від ушкоджень, нормалізує швидкість обміну клітин епідермісу, має протизапальний ефект.  Вводиться в препарати для зрілої шкіри.

РНК (рибонуклеїнова кислота)  - інгредієнт отримуваний з ембріональних тканин. Активізує захисну систему клітин, відновлює пошкоджені колагенові і еластинові волокна, активізує локальну мікроциркуляцію,  є потужним антиоксидантом.  Вводиться в препарати для зрілої і сухої шкіри.

Роза - масло має протизапальну і регенеруючу дію на шкіру. Екстракт з пелюсток троянди містить флавоноїди, глікозиди, вітаміни С, В1, В2, РР, каротин, таніни, які стимулюють обмінні процеси, заспокоюють і пом'якшують шкіру, будучи профілактичним засобом проти старіння шкіри. Застосовується в засобах для догляду за сухою, пошкодженою і в'януючою шкірою.

Розмарин   - його ефірна олія має болезаспокійливу і антисептичну дію, стимулює кровообіг і оновлення клітин епідермісу. Регулює продукцію шкірного сала, має хороші антимікробні і сонцезахисні властивості. Входить до складу препаратів для зрілої, жирної шкіри, в засоби для пошкодженої і чутливої шкіри і засобу для догляду за волоссям.

Ромашка - багата вітамінами і мікроелементами, ефірна олія містить комплекс цілющих речовин (бісаболол, флавоноїди, органічні кислоти і так далі).  Чинить протизапальну, протиалергічну, пом'якшувальну, знеболюючу, зволожуючу, регенеруючу, заспокійливу і ранозагоювальну дію.  Застосовується в препаратах для догляду за усіма типами шкіри, особливо для запаленої шкіри, в засобах дитячої косметики, а також в препаратах для догляду за шкірою рук і для догляду за волоссям.

Саліцилова кислота - активний інгредієнт, що має відлущуючу, антисептичну,  кератолічну,  відволікаючу і протисеборейну дію, нормалізує кислотність шкіри, відкриває пори.  Використовується в засобах для жирної проблемної шкіри (вугрі) і в препаратах для пілінга.

Сафлор   - масло сафлору дуже багате ненасиченими жирними кислотами, просочує шкіру швидше ніж насичені і вбирається практично миттєво.  Має пом'якшувальну і зволожуючу дію. Забезпечує бар'єрну (захисну) функцію шкіри.

Сірка - активна речовина кератолічного характеру,  зменшує кератоз (надмірне ороговіння) навколо вивідних проток сальних залоз і запальних елементів, полегшуючи їх видалення, має антикомедогенну дію.  Бере активну участь в синтезі сполучної тканини.  Застосовується в антисеборейних засобах і в препаратах для лікування вугрового висипу.

Сквален   - природний ненасичений вуглеводень.  Отримують з жиру печінки акули.  У невеликих  кількостях  міститься  в  оливковій  і рисовій оліях,  в олії пшеничних зародків.  Має пом'якшувальні, бактерицидні властивості.  Легко засвоюється шкірою.  Із-за високої вартості сквалену його частково може замінити гідрогенізований поліізобутан.

Соєва олія - багата незамінними жирними кислотами,  відновлює епідермальний  бар'єр і вологоутримуючу здатність шкіри,  а завдяки наявності токоферолів і фітостеринів  має виражену регенеруючу дію.  У косметиці використовується в невеликих кількостях, в основному в засобах для ванн, зволожуючих кремах, препаратах для догляду за волоссям .

Солодка (лакричник) - містить глікозиди,  флавоноїди,  сахарозу,  глюкозу,  білки, мінеральні солі, пектинові речовини. Екстракт солодки активізує водно-сольовий обмін, має відбілюючу дію, очищає і пом'якшує шкіру,  діє протизапально, знімає подразнення і напруження шкіри.

Сорбітол  - в природі зустрічається в морських водоростях, плодах горобини, сливи, яблуні і інших крохмалевмісних плодах. Сорбітол здатний частково або повністю замінити гліцерин у складі косметичних засобів. У косметичних препаратах використовується в зволожуючих кремах і масках, рідкій пудрі, в основі під макіяж, зубних пастах, лосьйонах після гоління, дезодорантах, шампунях, гелях і т.п

Центелла азіатська (тигрова трава) - активними компонентами центелли є тритерпенові сапоніни, основний з них - азіатикозид, а також похідні тритерпенових кислот (азіатиновой, мадазиативної, центилової, центоїлової та ін.), вітамін С. Центелла стимулює процеси епітелізації, сприяє загоєнню дрібних ран і опіків, регенерує клітини шкіри, нормалізує водно-сольовий і жировий обмін. Сфери застосування в косметиці: високоефективні креми від зморшок і для догляду за старіючою шкірою, лосьйони і олії після загару, антицелюлітні препарати.

Цинк - підсушує окремі запальні елементи, нормалізує процес кератинізації, попереджає гіперкератоз і утворення комедонів.  Застосовується в препаратах для жирної проблемної шкіри. Оксид цинку є хорошим захисним фільтром від ? і ? УФ-променів, з цією метою використовується в сонцезахисній косметиці.

Чебрець - має тонізуючу, протимікробну дію. Використовується в лосьйонах, кремах для нормальної і жирної шкіри, масажних маслах, шампунях і пінках для ванн.

Чайне дерево - проявляє високу активність  проти  бактерій, грибків і дріжджів. Для парфюмерних цілей масло використовується в невеликих кількостях. У косметиці застосовується як протизапальний, бактерицидний і пом'якшувальний компонент в зубних пастах, милі, шампунях, засобах проти вугрового висипу, очищаючих лосьйонах, гелях і масках для жирної і проблемної шкіри, помаді і бальзамах для губ, засобах для зміцнення нігтів.

Череда - її екстракт містить ефірну олію,  флавоноїди,  дубильні речовини,  гіркоту, каротин,  кумарини, мікроелементи (особливо багато марганцю, який входить до складу антиоксидантних ферментів).  Екстракт череди,  багатий вітамінами С і групи В,  робить шкіру гладкою,  оберігає від сухості,  попереджає розвиток почервоніння і подразнення. Широко застосовується в засобах для догляду за проблемною шкірою з  явищами себорейного дерматиту і вугрового висипу у стадії загострення,  а також в дитячій косметиці  (крем, шампунь і тому подібне).

Чорна смородина - містить у високій концентрації комплекс есенціальних жирних кислот, які регулюють ліпідний обмін, сприяють відновленню місцевого імунітету шкіри; комплекс органічних кислот мають відлущуючу і відбілюючу дію. Використовується в кремах і шампунях для жирної шкіри, в препаратах для зрілої шкіри, у відбілюючих засобах, в препаратах для пілінга.

Шипшина   - містить вітамін С і провітамін А у високій концентрації. Для виготовлення косметичних препаратів використовують масляний екстракт плодів шипшини і олію. Активні речовини шипшини прискорюють обмінні процеси в клітинах, перешкоджають старінню шкіри, пом'якшують і живлять її. Входить до складу засобів для сухої і пошкодженої шкіри, в засоби для зрілої шкіри, в препарати для сухого пошкодженого волосся.

Евкаліпт   - в косметології застосовують ефірну олію, яка проявляє знеболюючу, регенеруючу, антисептичну і протизапальну дію. У дерматології його застосовують при серйозних гнійних ураженнях шкіри, ранах, абсцесах. У терапевтичній практиці евкаліпт використовують для лікування ангін, бронхітів, катарів верхніх дихальних шляхів. Входить до складу косметичних засобів для догляду за жирною проблемною шкірою і жирним волоссям.

Ензими   - біологічні каталізатори, які регулюють швидкість біохімічних реакцій. Вводяться в  пілінги,  засоби по догляду за шкірою.