Клітковина

Клітковина, що входить до складу багатьох харчових продуктів, сприяє пониженню рівня холестерину в крові і стабілізації рівня цукру в крові. Сприяє виведенню солей важких металів з організму. Оскільки рафінована їжа і продукти, що пройшли технологічну обробку, бідні клітковиною, то і в раціоні сучасної людини її дуже мало. Є декілька різних видів клітковини:   висівки, целюлоза, геміцелюлоза, лігнін, пектин, камідь і рослинний клей. Кожна з форм має свої особливості. Нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту чинить загальний позитивний вплив на життєдіяльність усього організму. Нині в багатьох європейських країнах і США клітковина рослинного походження є обов'язковим компонентом практично усіх дієт.


Висівки, камідь, рослинний клей сприяють пониженню холестерину, виводять токсичні речовини і регулюють рівень цукру в крові. Джерелом цих видів клітковини є вівсяна крупа, вівсяні висівки, кунжут і сухі боби. Плоди фенхеля покращують травлення, зменшують газоутворення.

 

Глюкоманан - речовина рослинного походження, адсорбує жири в кишковику і виводить їх з організму. Потрапляючи в організм, глюкоманан збільшується в 60 разів, тому сприяє зменшенню апетиту.

 

Х’юарова камідь (смола) сприяє зменшенню апетиту. Вона також знижує рівень холестерину, тригліцеридів, ліпопротеїнів низької щільності, а також зв'язує токсичні речовини і виводить їх з організму.

 

Вівсяні і рисові висівки - це оболонки зерен злаків, відокремлені від борошна або крупи. Сприяють зниженню рівня холестерину в крові.

 

Лушпиння насіння подорожника блочного сприяє розм'якшенню калових мас і очищенню кишковика, нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту. Це один з найпопулярніших видів клітковини.

 

Целюлоза - неперетравлюваний вуглевод, що міститься у верхній частині оболонки овочів і фруктів. Дуже корисний при геморої, варикозно-розширених венах, коліті і закрепах, а також для виведення канцерогенних речовин із стінок ободової кишки. Міститься в яблуках, буряку, бразильських горіхах, брокколі, моркві, селері, зелених бобах, грушах, горосі і неподрібнених крупах.

 

Геміцелюлоза - неперетравлюваний вуглевод, що абсорбує воду. Сприяє зниженню ваги, полегшує закрепи, зменшує кількість канцерогенів в кишковику. Міститься в яблуках, бананах, бобах, буряці, капусті, кукурудзі, зелених листових овочах, горосі, грушах, перцях і неподрібнених крупах.

 

Лігнін сприяє пониженню рівня холестерину в крові. Запобігає утворенню каменів в жовчному міхурі за рахунок зв'язування жовчних кислот і виведення холестерину. Лігнін міститься в бразильських горіхах, моркві, зелених бобах, персиках, горосі, картоплі, полуниці, помідорах, неподрібнених крупах.

 

Пектин уповільнює абсорбцію поживних речовин, у тому числі вуглеводів. Він також сприяє виведенню металів і токсинів, зменшує побічні ефекти променевої терапії, знижує рівень холестерину. Міститься в яблуках, бананах, буряку, капусті, моркві, цитрусових, сушеному горосі, гибіскусі.