Вітамін D

 

Вітамін D - це сукупність біологічно активних речовин, схожих по хімічній структурі. Усі вітаміни групи D регулюють рівень фосфору і кальцію в організмі людини.У сучасній медицині вітаміном D прийнято вважати вітамін D2 (ергокальциферол) і вітамін D3 (холекальциферол). Це жиророзчинні безбарвні кристали, що не мають запаху і здатні витримувати дії високих температур. Вітамін D виробляється в організмі під дією ультрафіолету. Періодично знаходячись на сонці, людина отримує вітаміну D в достатній кількості. Проте значно більше вітаміну D виробляється в шкірі світлих відтінків, і в молодій шкірі в порівнянні з в'януючою.

 

Головні функції:

  • Допомагає організму засвоювати кальцій і фосфор
  • Потрібний для кальцинування (затвердіння) новоутвореної кісткової тканини і, отже, для правильного формування зубів і кісток, особливо в дитинстві.
  • Запобігає розвитку остеопорозу, артриту і рахіту,
  • Знижують вірогідність виникнення атеросклерозу і діабету.
  • Впливає на нервово-м'язову активність
  • При прийомі спільно з вітаміном А і С попереджає застуду.
  • Вітаміни групи D перешкоджають розвитку ракових клітин

 

Результат дефіциту в раціоні: при гострій недостатності вітаміну D – рахіт, остеопороз, артрит, а при легкому дефіциті виникають погіршення зору, втрата ваги і апетиту, з'являється безсоння.

 

Рекомендована доза:

Рівень вітаміну D вимірюється в МЕ (міжнародних одиницях): 1 МЕ = 0,000025 міліграм або 0, 025 мкг чистого вітаміну D.

Без лікарського контролю треба уникати прийому препаратів вітамінів групи D.

Денна норма вітамінів групи D складає:   200 МЕ в день для жінок і 400 МЕ для чоловіків.

Вагітним і годуючим жінкам потрібно більше вітаміну D (600 МЕ) для попередження розвитку рахіту у дітей.

 

Основні джерела: Вітаміни групи D утворюються в тканинах тварин і в деяких рослинах. Тому збалансований раціон харчування не менш важливий, як додаткове джерело вітаміну D. У продуктах тваринного походження вітамін D зустрічається в риб'ячому жирі, яєчному жовтку, ікрі, молочних продуктах, сирі, вершковому маслі. З рослинних джерел вітаміну D відомі гриби, кропива, люцерна, петрушка, хвощ.

 

Симптоми передозування:

Організм здатний накопичувати вітаміни групи D, не виводячи надлишки, тому можливе токсичне отруєння ними. У запущених випадках спостерігаються судоми, підвищення тиску, сильні болі в животі і м'язах, нудота, втрата ваги, свербіж, аритмія. Сильне і тривале передозування вітаміну D здатне викликати смерть від серцевої або ниркової недостатності.

Надмірні дози (1800 МЕ в день) можуть викликати закрепи, блювоту, кальцинування артерій, ушкодження і утворення каменів в нирках.