Вітамін N (ліпоєва кислота)

 

Вітамін N (ліпоєва кислота, параамінобензойна кислота ) - яскраво-жовтий кристалічний порошок із специфічним запахом і гірким смаком. Ліпоєва кислота - це вітаміноподібна жиророзчинна речовина, яка розкладається при термічній обробці.

 

Головні функції:

Ліпоєва кислота відіграє важливу роль в окислювально-відновних реакціях організму, в процесах вуглеводного і ліпідного обмінів.

Підтримує діяльність щитовидної залози

Захищає організм від ультрафіолетової радіації

Бере активну участь у виробленні енергії в організмі

Сприяє поліпшенню зору

Проявляє нейропротекторну і гепатопротекторну дію

Регулює рівень холестерину в крові

 

Симптоми дефіциту вітаміну N: порушення функцій печінки, що призводить до її жирового переродження і порушення жовчоутворення. Виникнення атеросклеротичних пошкоджень судин.

 

Дозування: для дорослих – 25 – 50 мг на добу. Для вагітних і годуючих грудьми, а тпкож для людей з хворою печінкою доза збільшується до 75 мг.

 

Джерела вітаміну: нирки, серце, печінка, шпинат, гриби, дріжджі і деякі овочі.

Певну частину ліпоєвої кислоти здатні продукувати мікроорганізми в кишковику людини.

 

Передозування: надлишки ліпоєвої кислоти легко виводяться з організму і не мають негативного впливу. Гіпервітаміноз може розвинутися тільки при надмірному введенні вітаміну N як медичний препарат.

Основні симптоми надлишку ліпоєвої кислоти : підвищена кислотність шлунку, печія, болі в підкладковій області. Можливі алергічні реакції на шкірі.