Вітамін В1 (Тіамін)

 

Корисні властивості:

  • Потрібен для нормального функціонування нервової системи, м'язів і серця
  • Допомагає поліпшенню психічного стану
  • Потрібен для синтезу гемоглобіну
  • Сприяє росту
  • Відіграє важливу роль в білковому обміні.  Допомагає переварюванню їжі, особливо засвоєнню вуглеводів. Сприяє вивільненню енергії вуглеводів.
  • Підтримує роботу шлунково-кишкового тракту
  • Сприятливо діє при радикулітах, невритах, невралгіях, дистрофії міокарду, захворюваннях шкіри
  • Зміцнює імунітет

 

Результати недостатність вітаміну B1

При гіповітамінозі B1 виникають безсоння, головний біль, нервові розлади, захворювання серцево-судинної системи, погіршення пам'яті, м'язова слабкість. Тривалий авітаміноз тіаміну призводить до виникнення хвороби Бері-бері - ураження нервової системи.

 

Дозування:добова норма складає 1,3 - 2,6 міліграм.

Потреба в тіаміні збільшується у літніх людей і у жінок під час вагітності і годування грудьми. Споживання вітаміну також має бути збільшене при гіперфункції щитовидної залози, отруєнні важкими металами і нікотином, стресах і зловживанні алкоголем.

 

Передозування:передозування тіаміном дуже рідкісне. Проте відзначалися випадки алергічних реакцій у людей, які отримували внутрішньовенно повторні ін'єкції вітаміну В1.

 

Джерела вітаміну B1:

Тіамін синтезується мікрофлорою кишковика, але в недостатніх кількостях.

Максимальний вміст тіаміну - в продуктах рослинного походження: крупах, злаках, бобових, висівках, паростках зерна, горіхах, шипшині, картоплі, капусті.

Джерела тваринного походження - телятина, свинина, яйця, молоко.

 

Руйнується: теплова обробка, кофеїн. Тіамін може руйнуватися алкоголем, виникнення дефіциту В1 - звичайне явище серед алкоголіків.