Корисні властивості:
- Потрібен для нормального функціонування нервової системи, м'язів і серця
- Допомагає поліпшенню психічного стану
- Потрібен для синтезу гемоглобіну
- Сприяє росту
- Відіграє важливу роль в білковому обміні. Допомагає переварюванню їжі, особливо засвоєнню вуглеводів. Сприяє вивільненню енергії вуглеводів.
- Підтримує роботу шлунково-кишкового тракту
- Сприятливо діє при радикулітах, невритах, невралгіях, дистрофії міокарду, захворюваннях шкіри
- Зміцнює імунітет
Результати недостатність вітаміну B1
При гіповітамінозі B1 виникають безсоння, головний біль, нервові розлади, захворювання серцево-судинної системи, погіршення пам'яті, м'язова слабкість. Тривалий авітаміноз тіаміну призводить до виникнення хвороби Бері-бері - ураження нервової системи.
Дозування:добова норма складає 1,3 - 2,6 міліграм.
Потреба в тіаміні збільшується у літніх людей і у жінок під час вагітності і годування грудьми. Споживання вітаміну також має бути збільшене при гіперфункції щитовидної залози, отруєнні важкими металами і нікотином, стресах і зловживанні алкоголем.
Передозування:передозування тіаміном дуже рідкісне. Проте відзначалися випадки алергічних реакцій у людей, які отримували внутрішньовенно повторні ін'єкції вітаміну В1.
Джерела вітаміну B1:
Тіамін синтезується мікрофлорою кишковика, але в недостатніх кількостях.
Максимальний вміст тіаміну - в продуктах рослинного походження: крупах, злаках, бобових, висівках, паростках зерна, горіхах, шипшині, картоплі, капусті.
Джерела тваринного походження - телятина, свинина, яйця, молоко.
Руйнується: теплова обробка, кофеїн. Тіамін може руйнуватися алкоголем, виникнення дефіциту В1 - звичайне явище серед алкоголіків.