Вітамін В15 (Пангамова кислота)

Головні властивості:

Вітамін В15 бере участь в обміні жирів, знижує рівень холестерину в крові,  знижує ризик розвитку хвороб печінки.

Бере участь в окислювально-відновних процесах організму, підвищує використання кисню в тканинах

Збільшує тривалість життя клітин, стимулює синтез білків

Велику роль грає в синтезі креатинінфосфата, який потрібен для роботи м'язів і енергообміну в цілому. При фізичній роботі знижує стомлюваність м'язів.

Вітамін В15 є стимулятором роботи надниркових залоз і імунних реакцій, має протизапальні властивості, дає судинорозширювальний ефект.

Будучи потужним антиоксидантом, вітамін В15 має антитоксичні властивості, стимулює роботу печінки і надниркових залоз, знижує алкогольну залежність і запобігає похміллю.

Позитивно впливає на роботу серця, зменшує ризик розвитку ожиріння печінки, виводить з організму токсини і продукти розпаду алкоголю і деяких ліків.

 

Наслідки дефіциту вітаміну В15:

Нервові розлади, підвищена стомлюваність, порушення роботи залоз, недостатнє постачання тканин організму киснем, захворювання серця і судин.

 

Пангамову кислоту рекомендують для лікування наступних патологій :

атеросклероз, склероз судин головного мозку, енфізема легень, ревматизм, бронхіальна астма, хронічна алкогольна інтоксикація, початкова стадія цирозу печінки, хронічні гепатити, дерматози з зудом, хронічна коронарна недостатність

 

Добова норма вітаміну:  для дорослих 1 – 2 мг на добу. Пангамова кислота найбільш ефективна, якщо приймати її в комплексі з вітамінами А і Е.

 

Джерела вітаміну: злаки, ядра кісточкових плодів, горіхи, коричневий рис, рисові висівки, диня, кавун, гарбуз, пивні дріжджі, печінка

 

Симптоми передозування вітаміном В15: головний біль, дратівливість, сонливість, слабкість, тахікардія, погіршення серцевої діяльності