Вітамін B6 (піридоксин) дуже важливий для життєдіяльності організму, особливо для дітей на штучному вигодовуванні, вагітних жінок і людей, що тривало вживали антибіотики.
Піридоксин - розчинні у воді безбарвні кристали. Вітамін B6 досить стабільний: стійкий до нагрівання і дії кисню, але руйнується на світлі.
Головні функції:
- Потрібен для обміну речовин і утворення еритроцитів.
- Відіграє важливу роль у функціонуванні нервової системи. Підвищує працездатність мозку, покращує пам'ять.
- Сприяє засвоєнню жирів і білків, посилює секрецію шлункового соку і підвищує його кислотність
- Перетворює амінокислоту триптофан в ніацин.
- Має протинудотну властивість
- Сприяє послабленню симптомів ПМС.
- Знімає м'язові спазми, судоми в ногах, оніміння рук.
- Діє як натуральний сечогінний засіб.
- Бере участь в кровотворенні
- Покращує ліпідний обмін при атеросклерозі.
Підтримує здоров'я серцево-судинної системи, запобігає утворенню згустків крові, знижує вірогідність розвитку інфаркту, інсульту, атеросклерозу, здатний регулювати артеріальний тиск.
- Додатковий прийом вітаміну В6 призначають для підвищення працездатності і прискорення процесів відновлення
Дефіцит вітаміну B6 характеризується наступними симптомами: дерматит, погіршення пам'яті і уваги, виникнення головних болів, розвиток анемії, втрата апетиту, порушення роботи судин. Тривалий авітаміноз піридоксину призводить до порушень діяльності центральної нервової системи, що супроводжуються судомами і іншими специфічними проявами.
Рекомендована доза:
- RDA складає: для чоловіків – 2 - 3 мг, для жінок – 1,6 мг, для дітей до 1 року - 0,3-0,6 мг, для годуючих і вагітних жінок - 2-2,2 мг
Передозування піридоксину здатне викликати алергічні реакції і привести до порушення кровообігу.
Руйнування: руйнується під дією нагріву, зайвого кип'ятіння продуктів, великого споживання цукру і алкоголю.
Джерела вітаміну: особливо багата піридоксином рослинна їжа: пророщені зерна, горіхи, шпинат, картопля, капуста, морква, квасоля, помідори, черешня, полуниця, лимони, апельсини. Також піридоксин є присутній в молочних і м'ясних продуктах, печінці, яйцях, рибі. Крім того, вітамін B6 здатний синтезуватися кишковою мікрофлорою.