Головні функції:
- Фолієва кислота регулює процеси кровотворення, бере участь в синтезі гемоглобіну і виробництві червоних кров'яних тілець, знижує рівень холестерину в крові. Попереджає розвиток гіперхромної анемії і атеросклерозу.
- Фолієва кислота регулює процеси гальмування і збудження нервової системи, попереджає виникнення стресових станів.
- Вітамін B9 покращує функціонування кишковика і печінки, стимулює виробництво соляної кислоти в шлунку, нормалізує апетит.
- Фолієва кислота відіграє важливу роль в процесі розвитку вагітності: знижує ризик викиднів, передчасних пологів, післяпологових кровотеч.
- Вітамін B9 - невід'ємний учасник процесу формування життєво-важливих систем і органів майбутньої дитини, він бере участь в процесі росту і розмноження клітин в організмі.
- Фолієва кислота бере участь у вуглеводному, білковому і жировому обмінах, ферментних реакціях.
- Важлива для підтримки здорової шкіри.
- Відіграє важливу роль у формуванні еритроцитів в кістковому мозку.
- Сприяє метаболізму білків.
- Бере участь в забезпеченні нормального росту.
Результат дефіциту в раціоні:
Першими симптомами нестачі вітаміну B9 є головний біль, слабкість, швидка стомлюваність, погана пам'ять, блідість, дратівливість, забудькуватість, безсоння. У серйозніших випадках гіповітамінозу фолієвої кислоти людина втрачає вагу, розвивається анемія, виникають параноя та ворожість.
Рекомендована доза:
для дорослих - 400 мкг щоденно; для вагітних - 800 мкг, для годуючих жінок - 600 мкг; для дітей до 1 року – 40 - 60 мкг.
У здорової людини фолієва кислота може синтезуватися самостійно мікрофлорою кишечника.
Основні джерела: капуста, шпинат, бобові, салат, зелений горошок, квасоля, зелена цибуля, буряк, морква, томати, борошно грубого помолу, нирки, печінка, сир, ікра, творог, яєчний жовток, пивні дріжджі.
Передозування: у дітей гіпервітаміноз фолієвої кислоти може привести до підвищеного збудження, диспепсії. Тривалий прийом великих доз вітаміну B9 у дорослих впливає на зниження концентрації в крові вітаміну В12. Може викликати порушення роботи органів шлунково-кишкового тракту, анорексію, розлади сну.
Руйнується: вітамін B9 (фолієва кислота) - водорозчинний вітамін, що легко руйнується при обробці і приготуванні їжі. При кулінарній обробці втрачається 15-30% фолієвої кислоти. Руйнується алкоголем, антибіотиками, протизаплідними таблетками, антиконвульсивними препаратами, зокрема дилантином.