Вітамін В9 (Фолієва кислота, фолацин)

 

Головні функції:

  • Фолієва кислота регулює процеси кровотворення, бере участь в синтезі гемоглобіну і виробництві червоних кров'яних тілець, знижує рівень холестерину в крові. Попереджає розвиток гіперхромної анемії і атеросклерозу.
  • Фолієва кислота регулює процеси гальмування і збудження нервової системи, попереджає виникнення стресових станів.
  • Вітамін B9 покращує функціонування кишковика і печінки, стимулює виробництво соляної кислоти в шлунку, нормалізує апетит.
  • Фолієва кислота відіграє важливу роль в процесі розвитку вагітності: знижує ризик викиднів, передчасних пологів, післяпологових кровотеч.
  • Вітамін B9 - невід'ємний учасник процесу формування життєво-важливих систем і органів майбутньої дитини, він бере участь в процесі росту і розмноження клітин в організмі.
  • Фолієва кислота бере участь у вуглеводному, білковому і жировому обмінах, ферментних реакціях.
  • Важлива для підтримки здорової шкіри.
  • Відіграє важливу роль у формуванні еритроцитів в кістковому мозку.
  • Сприяє метаболізму білків.
  • Бере участь в забезпеченні нормального росту.

 

Результат дефіциту в раціоні:

Першими симптомами нестачі вітаміну B9 є головний біль, слабкість, швидка стомлюваність, погана пам'ять, блідість, дратівливість, забудькуватість, безсоння. У серйозніших випадках гіповітамінозу фолієвої кислоти людина втрачає вагу, розвивається анемія, виникають параноя та ворожість.

 

Рекомендована доза:
для дорослих - 400 мкг щоденно;   для вагітних - 800 мкг,   для годуючих жінок - 600 мкг; для дітей до 1 року – 40 - 60 мкг.

У здорової людини фолієва кислота може синтезуватися самостійно мікрофлорою кишечника.

 

Основні джерела: капуста, шпинат, бобові, салат, зелений горошок, квасоля, зелена цибуля, буряк, морква, томати, борошно грубого помолу, нирки, печінка, сир, ікра, творог, яєчний жовток, пивні дріжджі.

 

Передозування: у дітей гіпервітаміноз фолієвої кислоти може привести до підвищеного збудження, диспепсії. Тривалий прийом великих доз вітаміну B9 у дорослих впливає на зниження концентрації в крові вітаміну В12. Може викликати порушення роботи органів шлунково-кишкового тракту, анорексію, розлади сну.

 

Руйнується: вітамін B9 (фолієва кислота) - водорозчинний вітамін, що легко руйнується при обробці і приготуванні їжі. При кулінарній обробці втрачається 15-30% фолієвої кислоти. Руйнується алкоголем, антибіотиками, протизаплідними таблетками, антиконвульсивними препаратами, зокрема дилантином.