Вітамін Е (токоферол)

 

Головні функції:

  • Один з найбільш потужних антиоксидантів
  • Сприяє виробленню еритроцитів.
  • Потрібний для роботи імунної системи.
  • Затримує процес старіння
  • Сприяє попередженню раку, діабету і сердечних хвороб.
  • Підвищує фізичну витривалість, покращуючи ефективність використання організмом кисню.
  • Вітамін F має велике значення в профілактиці захворювань опорно-рухового апарату : остеохондрозу, радикуліту, ревматоїдних патологій. Вітамін F регулює ліпідний обмін і кровопостачання, забезпечуючи нормальне живлення тканин.
  • Разом з бета-каротином захищає від дії пасивного куріння і атмосферних забруднень.
  • Перешкоджає освіті і розчиняє згустки крові, запобігаючи таким чином атеросклерозу і серцевим нападам, сприяє зниженню артеріального тиску
  • Ефективно використовується для загоєння різних опіків.
  • Успішно застосовується при лікуванні діабетичної гангрени кінцівок.
  • Сприяє заплідненню і сексуальній потенції, полегшує тяжкість клімактеричних "приливів".


Результат дефіциту в раціоні: стомлюваність, передчасне старіння, нездатність зосередитися, анемія, безпліддя, викидень, м'язова дистрофія, імунні порушення, проблеми з зором, підвищення холестерину, серцеві захворювання, тьмяне волосся і в'яла шкіра, виникнення прищів, екземи, алергічних реакцій і запальних процесів.


Дозування і рівень токсичності:

Денна норма споживання вітаміну F чітко не визначена. У багатьох країнах цей показник встановлений на рівні 1% від енергетичної потреби людини в калоріях.

 

Рекомендована доза:для дорослих складає 15 мг на день.

 

Основні джерела: олія з паростків пшениці, цілісні зерна, горіхи, зелені лисовіе овочі, рослинні олії (оливкова, лляна, конопляна, макова), м'ясо, яйця, риб’ячий жир, авокадо, сушені фрукти, миндаль

Для захисту вітаміну F і посилення його дії слід приймати його з антиоксидантами, а також з вітаміном B6 і цинком. У свою чергу, вітамін F посилює дію вітамінів A, B, D, E. Підвищене споживання вуглеводів негативно впливає на засвоєння вітаміну F.

 

Передозування: передозування вітаміном F  - дуже рідкісне явище. Він практично не має токсичних властивостей.  Навіть такі високі дози, як 1000 МЕ щодня не викликають ніяких порушень. Іноді, при застосуванні занадто високих доз, у людини може підвищуватися кров'яний тиск, виникає діарея або метеоризм, нудота. Ці прояви швидко проходять при зменшенні дози вітаміна.

 

Руйнівники: вітамін F, що міститься в оліях холодного віджимання, руйнується при нагріванні. Не варто думати, що можна готувати їжу на рослинній олії і отримувати вітамін F.  Його можна отримати тільки з необробленої олії  - наприклад, заправляти салати. Відкрита пляшка з олією, тим більше з прозорого скла, теж не збереже вітамін F, тому краще тримати її в холодильнику або в темному прохолодному місці.