Вітамін Р (біофлавоноїди)

 

Вітамін Р - це рослинні біофлавоноїди, які є групою біологічно активних речовин (рутин, катехіни, кверцетин, цитрин, гесперидин, ериодиктиол, ціанідин). Всього відомо близько 150 біофлавоноїдів, що мають схожі біологічні дії.

 

Головні функції:

Вітамін Р є ефективним антиоксидантом,  який оберігає клітини нашого організму від руйнівної дії вільних радикалів, запобігаючи старінню організму, порушенням імунітету, виникненню різних захворювань. Перешкоджаючи активності вільних радикалів, біофлавоноїди підвищують стійкість організму до дії несприятливих зовнішніх чинників, уповільнюють процеси старіння.

Рутин, геспередин, кверцетин у складі вітаміну Р проявлять капілярозміцнюючу властивість: нормалізують і підтримують структуру, еластичність, функціонування кровоносних судин, попереджають їх склеротичну поразку, сприяють розширенню судин і підтримці нормального тиску крові; знімають набряки, покращують кровообіг, перешкоджаючи розвитку варикозної хвороби.

Кверцетин захищає серцево-судинну систему від надмірної кількості холестерину.

Кверцетин завдяки своїй антиоксидантной активності, стримує ріст клітин пухлини, особливо при раку молочної залози і раку крові.

Вітамін Р (зокрема, кверцетин, катехін, геспередин) перешкоджає виробленню гістаміну і серотоніна (медіаторів алергії), проявляють протинабрякову і м'яку знеболюючу дію, полегшуючи алергічні процеси, у тому числі, бронхіальної астми.

 

Добова потреба Вітаміну Р:  для дорослої людини потреба в рутині - 30 міліграм, кверцетині - 15 міліграм, геспередині - 100 міліграм.

 

Джерела Вітаміну Р :   вітамін Р міститься в цитрусових, чорній смородині, плодах шипшини, щавлі, зеленому чаї, салаті. Трохи менше його в помідорах, винограді, капусті, петрушці, сливах, яблуках, ягодах. Також він міститься в гречці, білій оболонці під шкіркою цитрусових. Цей вітамін не виробляється нашим організмом і тому має бути включений в щоденний раціон харчування.