Вітамін РР

Нікотинова кислота, ніацин, вітамін В3

Головні функції:

  • Забезпечує нормальне функціонування нервової системи та головного мозку
  • Бере участь у першому етапі окислювально-відновних процесів - утворення АТФ - джерела енергії. Порушення цього процесу веде до трофічних розладів організму. В результаті з’являються функціональні порушення нервової системи.
  • Попереджає і полегшує мігрені.
  • Впливає на серцево-судинну систему, зокрема розширює дрібні периферичні судини, покращуючи кровообіг. Покращує кровообіг,  очищає кровоносні судини від ліпопротеїнів високої щільності, зменшуючи ризик серцево-судинних захворювань. Знижує артеріальний тиск.
  • Підтримує діяльність шлунково-кишкового тракту, сприяє усуненню запалення слизової оболонки, посилює секреторну (виробництво шлункового соку) і моторну (просування їжі) функції шлунка, стимулює функціональну активність підшлункової залози (підвищує в її секреті вміст трипсину, амілази, ліпази) і печінки ( стимулює жовчовиділення). Також застосовують при захворюваннях печінки, виразкової хвороби шлунка та 12-палої кишки, ентероколітах.
  • У комплексі з вітамінами групи В вітамін РР відіграє важливу роль в синтезі гемоглобіну і утворенні еритроцитів.
  • Вітамін РР є життєво важливим для синтезу статевих гормонів (естрогени, прогестерон, тестостерон), а також гормонів, що виробляються корою наднирників (кортизон), щитовидною залозою (тироксин) і підшлунковою залозою (інсулін).
  • Вітамін РР бере участь у всіх видах обміну речовин: вуглеводному, білковому та ліпідному. Нормалізує функцію органів травлення (печінки, шлунку, підшлункової залози та ін.)
  • Зменшує біль і покращує рухливість суглобів при артриті
  • Запобігає розвитку цукрового діабету, а в поєднанні з вітаміном Е він є ефективний для корекції стану при цукровому діабеті легкого ступеня важкості.

 

Дефіцит вітаміну РР:

Результат недостатності нікотинової кислоти - виникнення пелагри. Вона проявляється лущенням шкіри, нервовими розладами, діареєю. Інші симптоми недоліку вітаміну РР - безсоння, втрата апетиту, нетравлення шлунку, слабкість м'язів, біль в кінцівках, виразки і тріщини на шкірі.

 

Дозування і рівень токсичності :

для дорослих - 14 - 18 мг;   для дітей до 1 року - 5 - 7 мг;   вагітним і годуючим - 19 - 21 мг

 

Передозування:

При прийомі великих доз нікотинової кислоти (більше 50 мг) розвивається своєрідна фізіологічна реакція, що виявляється гіперемією шкіри обличчя, шиї, грудей і відчуттям "жару". Явища гіперемії обумовлюються і розширенням шкірних капілярів і артеріол. Однією з причин цієї судинної реакції є нездатність організму при швидкому всмоктуванні великої дози нікотинової кислоти перетворити її в організмі в нікотинамід. При прийомі нікотинової кислоти після їжі побічної реакції не виникає, так як всмоктування нікотинової кислоти відбуваються повільно. Нікотинамід судинної реакції не дає. При прийомі великих доз нікотинової кислоти можливо також розвиток холінового недостатності з подальшою жировою інфільтрацією печінки. Для попередження цього ускладнення необхідно в складі харчового раціону передбачити високий рівень білка, багатого на метіонін і холін (наприклад, сир), a також інших продуктів з високим вмістом ліпотропних речовин.

Підвищене споживання ніацину потрібно:
Людям, які страждають хронічними захворюваннями.
При підвищених емоційних і фізичних навантаженнях.
Після важких травм і опіків.

 

 

 

Основні джерела: цитрусові, особливо шкірка, овочі, горіхи, насіння, печінка, свійська птиця, м'ясо, яйця, риба, сир, хліб з цілісного зерна, картопля, зелений горошок, томати, перець червоний солодкий, капуста, крупи (особливо гречана), горіхи і бобові (горох, боби),

 

Руйнівники: кисень і термічна обробка їжі. В процесі кулінарної обробки втрачається до 25% вітаміну РР