Вітамін С

Головні функції:

  • Сприяє росту кісток і зубів. Підвищує опірність інфекціям.
  • Підтримує здорову сполучну тканину.
  • Потужний антиоксидант, що затримує процес старіння
  • Перешкоджає розвитку раку і серцевих порушень (сприяє зниженню смертності від інфарктів і інсультів, онкологічних захворювань)
  • Вітамін С покращує здатність організму засвоювати кальцій і залізо, підвищує здатність виводити токсичні метали - мідь, свинець і ртуть.
  • Потрібен для підтримки здорових зубів і, ясен, кісток, хрящів, сполучної тканини, стінок капілярів.
  • Сприяє загоєнню ран, бореться з інфекцією, виробляючи антитіла.
  • Допомагає багатьом мінералам і поживним речовинам проникати в клітини.
  • Відіграє важливу роль в утворенні колагену в організмі.
  • Попереджає утворення тромбів у венах.
  • Знижує рівень холестерину в сироватці крові.
  • Покращує засвоєння заліза.
  • Знімає алергії і стрес.

 

Результат дефіциту в раціоні: дефіцит вітаміну С викликає сумнозвісну хворобу - цингу. Її симптоми - кровотеча з ясен, випадіння зубів, втрата апетиту, втома, депресія, істерія, шкірні кровотечі, анемія, сниження опірності застудам та інфекціям, утворення зморшок шкіри, ламкість капілярів і швидке утворення синяків.

 

Дозування і рівень токсичності :

RDA складає 60 міліграм в день. Вважається безпечним навіть у великих кількостях, оскільки організм легко виводить невикористані залишки вітаміну. При захворюваннях дорослим потрібно приймати 500 мг щоденно.

 

Основні джерела: цитрусові, чорна смородина, гуава, капуста, червоний перець, брокколі, брюссельська капуста, цвітна капуста, печінка, нирки, картопля.

 

Руйнівники: Вітамін С легко руйнується тепловою обробкою продуктів, світлом,  водою,  смогом і курінням (кожна сигарета руйнує близько 25 міліграм вітаміну С). При тривалому зберіганні овочів і фруктів вміст вітаміну С знижується в них на 60 - 70%.