Вітаміни - це низькомолекулярні органічні сполуки, які потрібні в малих кількостях для нормальної життєдіяльності організму. При цьому людський організм більшість таких речовин синтезувати не може, він отримує їх тільки з їжею. Роль вітамінів в забезпеченні нормальної життєдіяльності організму людини дуже значна. Вони є біокаталізаторами хімічних реакцій, що відбуваються при побудові і постійному оновленні живих структур організму і при регулюванні обміну речовин. Людському організму потрібно 13 вітамінів. Розчинні в жирах - А, D, E і K, розчинні у воді - 8 вітамінів групи В і вітаміни групи С. Це життєво необхідні вітаміни. Роль, яку грає кожен з них, специфічна (наприклад, А, D, E регулюють роботу генетичної системи клітини), але всі разом вони забезпечують нормальне функціонування організму на клітинному рівні. Через свою високу біологічну активність організму людини потрібно вітаміни і мінерали в дуже обмеженій кількості (від декількох одиниць до декількох десятків на добу). Недостатність їх веде до гіповітамінозу, надлишок багатий наслідками гіпервітамінозу. Якщо вітаміни зовсім не потрапляють в організм, то авітаміноз, що виникає при цьому, веде до важких захворювань, "найвідоміше" з яких – це цинга - відсутність в організмі вітаміну С. А, наприклад, хвороба бері-бері - це авітаміноз В1. Зрозуміло, сучасним городянам і сільським жителям, що розуміють роль вітамінів в житті людини, повний авітаміноз не загрожує. Така ситуація склалася не тому, що люди ігнорують роль вітамінів у своєму житті. Просто сучасна людина вимушена включати у свій раціон рафіновані і консервовані продукти, які мають знижену вітамінну цінність. Дезодоровані і освітлені рослинні олії в процесі обробки втрачають жиророзчинні вітаміни, при виготовленні борошна вищих сортів на 90% втрачаються усі присутні в ній вітаміни. В процесі термообробки руйнується спочатку присутня в продуктах аскорбінова кислота, вітамін С.
Кожній людині важливо тверезо оцінювати роль вітамінів в забезпеченні нормального функціонування свого організму. Необхідно старатися, щоб при складанні особистого збалансованого раціону харчування враховувалися не лише білки, жири і вуглеводи, але і вітаміни.
Вітаміни беруть участь при усіх видах обміну :
Обмін білків : В6, А, С, Е – «будівельні» матеріали клітини
Вуглеводний обмін: В1, В2, РР, А, Е
Жировий обмін: В1, В2, В3. У дітей жировий обмін поганий.
Кровотворення: В12, В6, С - синтез гемоглобіну, формування мембран еритроцитів.
Водорозчинні: група В, С, РР, Р. Не накопичуються в організмі. Легко виводяться.
Жиророзчинні: А, Е, D, K, Q10 (убіхінон), F (у складі Омега 3, Омега 6). Вони накопичуються в організмі. Може бути гіперавітаміноз. Погано проникають через плаценту.
Дітям 1 - 5 років і 12 - 15 років потрібен максимальний прийом вітамінів. Їх треба приймати цілий рік і обов'язково чергувати.
Причини не засвоєння вітамінів :
- хронічні захворювання печінки (дискінезія жовчовивідних шляхів)
- інфекційні захворювання
- антибіотики ( на основі сульфаніламідів )